בערוץ
 
 
 
 
 
 
 
 
סועדים באפלה 

סועדים באפלה

 
 
גליה סיון

לראשונה בישראל: מסעדה המתנהלת על ידי צוות מלצרים וסו-שפים עיוורים, והמכניסה את הסועדים לעולמם של העיוורים

 
 
 
 
 
 
 
 
 
קשה להיות עוור? תלוי באיזו מדינה (תמונה: ASAP)
 קשה להיות עוור? תלוי באיזו מדינה (תמונה: ASAP)   
בגיל 18 הסתובב מיגל קרבלדה, ספרדי עיוור צעיר, ברחובות פלמה דה מיורקה כשבכיסו 400 כרטיסי לוטו. ביומו הראשון, נזכר מיגל, הוא מכר 400 כרטיסים ב-10 שעות, והרוויח סכום השווה בערכו ל-10 שקלים. אז הוא בכה, היום הוא לא מעיז לשכוח: 30 שנה לאחר מכן, קרבלדה מנהל את אחת מעמותות העיוורים הגדולות והמרוויחות ביותר בעולם. בספרד מפעל הפיס מנוהל על ידי עיוורים. עם הכנסות של 2.6 מיליארד דולר בשנה ו-100,000 עובדים, כאשר 77 אחוזים מהם עיוורים וכבדי ראייה, העיוורים בספרד לא צריכים לשבות רעב מול משרד ראש הממשלה בזמן ישיבות המרתון על תקציב המדינה.

עושרה הכמעט בלתי-נתפס של העמותה מאפשרת לה להרחיב את תחומי התעסוקה לעיוורים, כשהיא פועלת על פי האידיאולוגיה המבורכת שעיוורים יכולים לעבוד בכל תחום. בספרד זה אכן קורה, אך במדינות רבות בעולם מצבם של העיוורים מזהיר הרבה פחות. בישראל, מדינה המתייחסת ביד קשה וקמוצה לנדכאיה, עומד לקום מיזם חדש: מסעדה שבה צוות המלצרים, הברמנים והסו-שפים עיוורים.
 

קרן אור בארץ הקודש

 
שי אובז'נק, סטודנט לתואר שני ובן לאב עיוור, מבקש לרתום את ניסיונו בתחום ניהול מסעדות למיזם ראשון מסוגו בארץ: הקמת מסעדה מיוחדת שתנוהל על ידי עיוורים. הקונספט במסעדה, אשר תיפתח במרכז תל אביב בעוד כשלושה חודשים, דומה לזה העומד מאחורי הרעיון השוויצרי: צוות מלצרים ומטבח עיוור, להוציא את השף הראשי ומנהלת המשמרת, מסעדה חשוכה, ללא תפריטים. המארחת תקבל את פני הנכנסים, ומלצר יוביל אותם לשולחנם כאשר יד כל סועד מונחת על האיש שלפניו.

מטרתו של המיזם, לפי אובז'נק, "הוא ליצור חיבור בין עולם הרואים ועולם העיוורים, יחד עם חווית אוכל ייחודית". פנים המסעדה חייב, מטבע הדברים, להיות רחב ומרווח, והיא תוכל להכיל כ-100 סועדים. התפריט, לדברי אובז'נק, יהיה על טהרת הפיוז'ן האירופאי.

למרות מיקומה המרכזי בעיר החטאים, המסעדה תהיה כשרה, "על מנת להגיע לקהל רחב ככל האפשר", כך טוענים המשווקים. בניגוד ל"דאנס לה נואר" (בצרפת) המעסיקה עובדים רואים במטבח ול"פרה העיוורת" (בשוויץ) המעסיקה גם כבדי ראייה, מתעקש אובז'נק להעסיק אך ורק עיוורים: "החושך, תהליך ההזמנה והסעודה עצמה יאפשרו לאנשים להיכנס לתוך עולמו של העיוור".
 

שוויץ כבר לא ניטראלית

חשוך ורומנטי? דאנס לה נואר (תמונה מתוך האתר הרשמי)
 חשוך ורומנטי? דאנס לה נואר (תמונה מתוך האתר הרשמי)   
השוויצרים, עם רגוע עד כדי פיהוק בדרך כלל, התרגלו בשנים האחרונות לעמוד בתור, ועוד לאהוב את זה. "הפרה העיוורת", מסעדה המנוהלת על ידי עיוורים והמעוצבת במטרה להכניס את הסועדים לעולמם של עיוורים, היא אחת המצליחות בציריך. היא קמה בסיועה של קרן ה"בליינד-ליכט" המקומית, המכשירה את העובדים, מרביתם עיוורים וכבדי ראייה. הצלחתה הביאה לפתיחת סניף נוסף בבזל ב-2005. הרצל אמר את זה קודם, אבל גם אם תרצו, לא תוכלו לראות את האגדה.

המסעדה חשוכה לחלוטין. חושי הסועדים עובדים, בדומה לעיוורים, על מגע וקול. המלצרים מרכיבים פעמון על רגליהם בכדי שצעדיהם יישמעו, והם מובילים את הסועדים לשולחן כשיד המבקר מונחת על כתפיהם. מכיוון שמנהלי המסעדה מאמינים שעל חווית העיוורון להיות מלאה, שורת האיסורים מחמירה במיוחד: אסור לעשן, אסור להדליק נרות או מצתים, וסועדים המגיעים עם שעונים זוהרים מתבקשים להורידם. הפשרה היחידה היא בשירותים, שם האורות דולקים. בכדי להגיע לשם, כמובן, על הסועדים להיות מובלים, כמו העיוורים עצמם, על ידי מלצר.

חווית האכילה בחושך אינה דומה לזו המתנהלת באור, או אפילו לארוחה באור נרות. נימוסי השולחן מפנים מקום לחוויה פרימיטיבית, חושנית הרבה יותר: מרבית הסועדים שוכחים שיש סכו"ם ואוכלים בידיים. בליינד דייטים נפוצים באווירה זו: כשחשוך, הסועדים לא מתרכזים במראה החיצוני, ומקשיבים טוב יותר. לא שזה קל. הרעש במסעדה, לפי דיווחי מבקרים, מחריש אוזניים. בשעות הלחץ המלצרים צועקים, הסועדים מגיבים בצעקות כדי להישמע בעצמם, והמטבח לא שומע את עצמו חושב. הרעש והמהומה לא מרתיעים איש, ומקומות לערב מוזמנים חודשים מראש.
 
 

הצרפתים נדחפים

ב-2004 ראו הצרפתים כי טוב, ופתחו את "דאנס לה נואר?", מסעדה הפועלת בחשכה מוחלטת, עם צוות מלצרים עיוור. צוות המטבח והשפים רואים (צרפתים זה צרפתים זה צרפתים), עובדה שאינה הופכת את חווית האכילה לפחות מהנה או ייחודית, אך כן נותנת תחושה של גימיק, ומורידה מערך המודעות הציבורית לנושא. בהתאם לכך, הדבר הראשון שהסועדים רואים כשהם נכנסים ל"דאנס לה נואר?" הוא קיר אגו ענק ויומרני, עליו ממוסגרות כל הביקורות הטובות שהמסעדה אי פעם קיבלה. אלה, כמובן, טוענות עד כמה המסעדה חסרת יומרות. אוקסימורון, קוראים לזה בצרפתית. תפריט היינות בלובי (המואר) כתוב בברייל המודפס על הדף, מה שלא מאפשר לעיוורים לקרוא אותו.

המהמורות בדרך לשוויון ההזדמנויות במטבח או בתפריט, לא הפריעו ל"דאנס" לארח 50,000 סועדים ב-2005. היא כל כך מצליחה עד שסניף שלה נפתח בלונדון זמן קצר לאחר מכן, וסניף נוסף מתוכנן להיפתח במוסקבה בנובמבר.
 
 
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
 
תגובות
הוסף תגובה0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.
 
 
 
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by