בערוץ
 
 
 
 
 
 
 
 
על אש קטנה  

על אש קטנה

 
 
איילה פפירני

החופש הגדול כבר מגיע לקיצו, ועימו גם האוכל שדאגתם להכין לילדכם הקט. אז מה יעלה בגורל עתידו הקולינרי של הילד כשיגיע לגן, מה יאכל המסכן? מי ידאג לעשות לו אווירון? אז לפני שמעמיסים על הילד סירים בדרך לגן, כדאי לבדוק, איזה מזון גם טעים וגם בריא, ומה באמת מספק לו גן הילדים?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
מה, כבר נגמר?
 מה, כבר נגמר?    
כרגיל, ולמרות שנשבעתם שלא תעשו כך, אתם מנסים לשכנע את העולל הסרבן, לטעום עוד כפית ממחית הבטטה הטריה. וכמו בכל פעם, פיו הקטן מסרב להיפתח לכבודכם. ואז שוב תקונן במוחכם אותה מחשבה מבעיתה, מה יקרה לזאטוט בגן הילדים, כשאתם לא תהיו שם כדי להאביס אותו? מה תגיד אחות טיפת חלב על ה-400 גרם החסרים?

ובכן, אל דאגה. הפעוט אכול יאכל, ואולי דווקא יותר, כשלא תהיו שם עם פונפונים וזעקות פולניות. "שיח חיובי, עם נתינת תחושה ברורה, שאנו מכבדים את העדפות הטעם של פעוטנו, יעודדו את תחושת הביטחון שלו בעצמו, שהוא יודע לבחור מה בסדר", מסבירה לזלי ניצן, תזונאית ראשית של חברת גרבר. "התפקיד שלנו לדבר איתם, ולהסביר מדוע כדאי לו לאכול את המזון הספציפי, אבל לא להכריח. כשהתינוק כבר אוכל בעצמו, אפשר לשים לו את האפשרות מול העיניים, וכדאי גם לאכול אותה בעצמנו".

ואם הקטן מוכן לאכול כל יום רק שניצל?
"לערוך שינויים בעדינות. לשים לו שניצל, תוספת, וסלט בצלחת. אם הוא לא רוצה, שיאכל רק את התוספות. כדאי להסביר לו, שלא כל יום יש שניצל, ומומלץ אפילו לעשות הסכם, שיאכל לפי ראות עיניו". אבל אם הוא לא יאכל בשר באותו יום, מה יהיה?, "לא קורה שום דבר מיום אחד. השמים לא יפלו".

גן מגוון

אז ה-2 בספטמבר מתקרב, והפעוט מתכונן לגן החדש. אז אחרי שבדקתם את העץ המשפחתי של הורי עמיתיו לחצר המשחקים, ואת תו התקן של המתקנים, כדאי שתפשפשו גם במחבתות. "כדאי לשוחח עם הגננת, ולבדוק מה השקפת עולמה", לזלי מפרטת, "לראות אם יש לה מודעות לאכול בריא, שכיום, יותר מתמיד, ברור כי מקורו מפירות וירקות."

טוב, זה לא חדש

כן, זה לא חדש, טוענת לזלי, "בוודאי דיברו על זה בעבר, אבל הדגש חזק יותר, משום שהילדים פשוט לא צורכים מספיק. עד גיל שנתיים, ילדים סופגים דברים שמשפיעים עליהם לכל חייהם, לא רק באוכל. ופרות וירקות הם עמוסי אנטי-אוקסידנטים, לוחמי מחלות ומסייעים בצמיחה. כל מה שנרגיל אותם עכשיו, ילווה אותם בהמשך הדרך".

מה בתפריט?

"מבחינת תזונה, צריך לשלב כמה שיותר מצרכים על בסיס חיטה מלאה. דגני בוקר ללא תוספת סוכר, גבינות 5% לא פחות ולא יותר, ארוחת ארבע, שהיא פרי או מיץ פרי. חשוב לא לתת לילד פרוסה עם שוקולד או שוקו ומיץ, פשוט להרגיל אותו לשתות מים".
 
אמא, גם מחר יש פסטה?
 אמא, גם מחר יש פסטה?    
ומה באשר למים בטעם תפוח?
"אין לי כוונה להשמיץ, אבל לילד קטן זה מיותר לחלוטין. למרות הגימיק המכירתי המצויין, והטענה לטבעי, עיבוד וכימיקלים מתערבים בסיפור. צריך גם לבדוק האם האוכל בגן מתועש או קנוי, והאם יש מודעות לחשיבות שבהעדר מלח במזון התינוק. יש שפע של אפשרויות לתבל בדרך טבעית כמו עשבי תיבול, כמון, קארי ופפריקה."

מתרגלים

לצלחת האוכל הבריא, נכנס גורם נוסף והוא הרגלי אכילה, ומסר שהגגנת או ההורים מעבירים. כשם שאסור להכריח לסיים את הצלחת או צנצנת המחית, כך יש ללמד את ה"איך" הנכון, לחשוף למגוון טעמים, להקנות הרגלים, ולא ליצור תחושת מתח סביב הנושא.

מה ההמלצה לגבי גנים, בהם יש צורך להביא אוכל מהבית?
"קודם כל, לא לוותר על ארוחת הבוקר, החשובה לריכוז, למוח ולמילוי מצברי האנרגיה. לדוגמא: פרוסת לחם מלחם מלא, גבינה 5%, מלפפון, פלפל, עגבנייה (או כל ירק אחר שהילד אוהב) או דגני בוקר עם חלב ללא סוכר. לגבי הכריך, ילדים נוטים להיתפס ולאכול כריך בטעם אחד. בדרך כלל הם אוהבים את המתוקים, אבל חשוב להרגיל אותם כבר מעכשיו למזונות בריאים ומזינים יותר, כדוגמת גבינה שהזכרנו, טחינה, אבוקדו, חומוס, ולהוסיף פירות".

כל המוסיף מוסיף

"יש ממרחים נהדרים שאפשר להכין ממחית קטניות, עדשים כתומים ושעועית שחורה. ההורה רק צריך לשים לב שהוא לא מעווה את פרצופו כשהוא מורח את הממרח על הלחם, כי המסר מאד חשוב. נכון שזוהי לא הכנה טריוויאלית, אבל אט אט חודרת המודעות, בתקווה להתפשטות התופעה הבריאה." .

מה עושים כשהילד מתעקש לשתות תחליף חלב בבוקר, גם בגיל 3?
"אני מאמינה שילד שמושך את ההרגל הזה, חש לחץ בבית, ואין לו ביטחון לעבור בהדרגה למשהו אחר. כל השלב של מעבר מתפריט על בסיס חלב לאוכל בוגר, יכול לקחת חודשיים או שנתיים. יש לבצע זאת ע"י צמצום הכמויות, הזמנה לשבת כמו גדול עם ההורים, ולא להשרות תחושת איום, שאמא ואבא עלולים לקחת לו את הבקבוק. בכל מקרה, אם הפעוט מתפתח יפה, אין מקום לדאגה. הוא מקבל את שאר התפריט במהלך היום."

חוק המשיכה או הדחייה מככב גם על בלוטות הלשון. אם תתחננו שיאכל, הוא יסגור את הפה, אבל אם תשבו לצדו, תפזמו על קברניט ולו רגל מעץ, ותנעצו שיניים בכריך אבוקדו עם עגבניות, יש סיכוי גדול שהוא יבקש גם ביס, אולי.
 
 
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
 
תגובות
הוסף תגובה0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.
 
 
 
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by