בערוץ
 
 
 
 
 
 
 
 
בתוך הקופסא 

בתוך הקופסא

 
 
לימור גריף

מה מסתתר מאחורי האותיות הקטנות שעל המוצרים? כשמדובר בילדים שלנו, החשיבות רבה עוד יותר. הצטרפו למסע אל תוך הקופסא

 
 
 
 
 
 
 
 
 
ידע הוא כוח. צרו סימון אישי למוצרים (צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages)
 ידע הוא כוח. צרו סימון אישי למוצרים (צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages)   
יצאנו לברר יחד עם ד"ר בני שטרים, טכנולוג מזון, חברת "דולב אסטרטגיה קולנירית", ושף מחקר ופיתוח, את כל האמת בתוך הקופסא, ונתקלנו בכמה הפתעות.

לא בלי E

כמעט בכל מוצרי המזון שאנו מכירים, בעיקר בחטיפים, נמצא את המרכיב E מלווה בספרה, לרוב דו ספרתית. הסימון E מציין רשימת מרכיבים של מזון המצויין ע"י האיחוד האירופאי, המכילה חומרים טבעיים ומלאכותיים המשמשים בתעשיית המזון.

חומרי תפיחה

חומר תפיחה יכול להיות למשל סודה לשתיה (שנקרא גם סודיום בי קרבונט) ואבקת אפיה העשויה להכיל סודיום פוספט.

(אבקת) מי גבינה

אבקת גבינה נוצרת כשמגבנים את הגבינה מתוך החלב, אז נשארים במים חלבונים וסוכרים המיובשים לאבקה.

מוצקי חלב

אבקת מי גבינה ואבקת חלב, בדרך כלל ללא שומן.

שמנים מן הצומח

ברגע שאנו רואים את המרכיב: שומנים מן הצומח, חלה עלינו רגיעה. נראה שמדובר במשהו טבעי, ופחות מזיק. האם באמת כך? מדובר בשמנים כמו שמן תירס, קנולה, זית ודקלים. שמן דקלים הוא שומן רווי, שצריך להוות אחוז נמוך יותר משאר סוגי השומן (רב בלתי רווי וחד בלתי רווי).

תבלינים בחטיף

כאשר אנו בוחרים חטיף לילדנו, אנו מיד רואים את המרכיב: מונסודיום גלוטומאט וליבנו חש חרדה. אנו כבר יודעים כי אינו בריא ואף מזיק, אך מה לגבי הרישום: תבלינים? במה באמת מדובר? נראה כי מדובר בתבלינים כמו כורכום (לצבע) פלפל, פפריקה וכדומה שאינם מזיקים.

מייצבים

חומרים טבעיים מופקים ברובם מצמחים (פרט לג'לטין), שביכולתם להחזיק מים ולפעמים גם שמן ולגרום לסמיכות או ג'ליות של מוצרי מזון. בין המייצבים ניתן למצוא את הגומי קסנטן, גומי אראביקום, קרגינן, גומי גואר ועוד.

צבעי מאכל טבעיים

צבעי מאכל טבעיים הוא הפירוט שאנו נהנים לראות על כל אריזה, לא אכפת לנו שיימצא גם על נייר הטואלט שלנו. ואכן מדובר בצבעים למזון המופקים מצמחים: בטא קרוטן מגזר, לוטאין מפרחים, ליקופן מעגבניות, אבקת סלק, פפריקה אדומה וכדומה, שמרגיעים את הרוחות וכל ביס כבר מלווה בהנאה.
 

גלוקוזה

 
מכירים חטיפים לילדים בלי סוכר? בפעמים שתזהו את המרכיב גלוקוז, דעו כי הוא סוכר ענבים, מרכיב של הסוכר הרגיל ביחד עם פרוקטוז.

"סביבה נקיה מגלוטן"

לא פעם אנו מוצאים את הביטוי: "סביבה נקייה מגלוטן". גלוטן הוא חלבון הדגנים (לא נמצא בכל הדגנים. גלוטן הוא חלבון שנמצא בחיטה, שעורה ,שיפון ושיבולת שועל, אך אינו נוכח בדגנים אחרים כמו אורז או תירס) ומצוי בקמח ובלחם. חולים במחלת הכרסת (צליאק) רגישים אליו וחייבים לאכול מאכלים ללא קמח מדגנים המיוצרים בסביבה נקיה מגלוטן, כיוון שגם כמות מזערית של גלוטן גורמת להופעת תסמיני המחלה.

אינולין

זהו סיב מסיס בעל מתיקות קלה המופק מעולש ומעודד את החיידקים הפרו ביוטים במערכת העיכול. לרוב נוכל למצוא אותו באקטימל ובמוצרי חלב פרוביוטיים.

ממתיקים

ממתיקים הם חומרים דלי קלוריות, אך בעלי טעם מתוק ומשמשים להמתקת מוצרים שונים ובעיקר מוצרי מזון דלי קלוריות. בין הממתיקים נמצא את הסוכרלוז (המיוצר מסוכר), סכרין, אספרטיים, ציקלמט ואססולפם K, שאינם מכילים כלל קלוריות (אפס קלוריות ולא דלי קלוריות). יש ממתיקים דלי קלוריות כמו הסוכרים האלכוהוליים – מלטיטול, קסיליטול, סורביטול ועוד.

חיידקי ביו(טיים)

חיידקים הרצויים במערכת העיכול למשל ה"ביפידוס" הנמצאים במוצרי מזון/חלב שונים.
 

כיצד לרכוש מוצרים ידידותיים לעולל?

הפחיתו במוצרים מתועשים (צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages)
 הפחיתו במוצרים מתועשים (צילום אילוסטרציה: אימג'בנק/gettyimages)   
הוראות הפעלה - טובה קראוזה, דיאטנית קלינית, ממליצה:

אל תפספסו

"הסתכלו על רשימת הרכיבים: הרכיבים כתובים בסדר יורד - הראשון הוא זה שנמצא בכמות הגדולה ביותר במוצר והאחרון - בכמות הקטנה ביותר. אם באחד משלושת הראשונים מופיע שומן או סוכר, קרוב לוודאי שהמזון פחות בריא".

זהירות: שומנים

"אם תבחינו כי על המוצר נכתב: "שומן מוקשה חלקית" או "שומנים - חלקם מוקשים" דעו כי מדובר בשומן טראנס ומומלץ לחפש מוצר אחר".

טריק החטיפים

"נכון שעדיפים חטיפים מועשרים ברכיבי תזונה על פני חטיפים שאינם מועשרים, אך חטיפים הם עדיין חטיפים - זה אינו מזון בריאות והם לא יכולים להחליף ארוחה. החטיפים צריכים להיות, אם בכלל, חלק שולי בתזונה היומית".

אי אפשר להגיד לא לילד

"אי אפשר להילחם בכל, לכן מומלץ שנקנה את הרע במיעוטו. אני אישית לא אקנה את נחשי הגומי בשלל הצבעים – יש בהם צבעי מאכל מלאכותיים, חומרים שעלולים בכמויות גדולות לאורך זמן להיות מסרטנים, ואף לגרום להפרעות קשב וריכוז. כמו כן, אמעיט בשומן טראנס. כשהילדים רוצים מסטיק – עדיף שיהיה ללא סוכר. החוכמה היא לא להיות פנאטים ולמצוא את דרך הביניים. הטוב הוא שתעשיית המזון מאוד קשובה למה שדורש הציבור מן הפן הבריאותי".

למה לנו חומר משמר?

"תפקידו למנוע התפתחות של חיידקים או פטריות במוצר המזון. אך ייתכן שחומרים מסויימים בצריכה לאורך שנים בכמות גדולה, חשודים כמסרטנים. למשל, הניטריטים שמשמשים כחומר משמר בנקניקים ובנקינקיות .

אידאל המציאות

הקפידו על דפוסי תזונה בסיסיים. "אם לאורך החיים תאכלו אוכל בריא, רוב הסיכויים שבריאותכם תהיה טובה יותר". קראוזה מסכמת כי על אף שהמצב האידיאלי הוא שנימנע לחלוטין מהמזונות הלא בריאים, הרי קשה מאוד לקיים אידיאל כזה במציאות, והבריאות שלנו לא תיפגע אם אותם מרכיבים יופיעו בתזונה שלנו בתדירות נמוכה.
 
 
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
 
תגובות
הוסף תגובה0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.
 
 
 
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by