בערוץ
 
 
 
 
 
 
 
ספיישל יוון 
פותחים שולחן יווני עמוס דגים, צזיקי ולוקומדס  
 
 לא משנה מה תאכלו ביוון, העיקר שתלוו את הארוחה באוזו    צילום: אור יעלון    
ספיישל יוון |
 

בטברנות שבאיי יוון הארוחות מתנהלות בעצלתיים והשולחנות קורסים תחת עומס המנות. כתבתנו התענגה על האוכל המקומי

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

מבין כל איי יוון, קבוצת האיים הקיקלדיים היא המזוהה ביותר עם נופי המדינה: חופים נקיים, בתים מסוידים לבן, אווירת חופש נינוחה, אוכל טוב ואלכוהול בשפע.

 

איי הקבוצה שמושכים את מרבית התיירים הם סנטוריני (Santorini), מיקונוס (Mykonos), איוס (Ios) ופארוס (Paros).

 

לכל אחד מהם אופי שונה. איוס הוא אי הצעירים, מיקונוס ידוע כחביב הקהילה הגאה (אבל לא רק), פארוס נועד למי שמחפש שילוב של יוון האותנטית ופעילויות ספורטיביות, ואין מי שלא נפעם מהסמטאות התלולות ומהנוף עוצר הנשימה בסנטוריני.

 

מאזטים: הכל מתחיל בפתיחה

רוב המסעדות מציעות פחות או יותר אותן מנות: סלט יווני (Horiatiki Salata), ממולאים (Dolmades), ירקות בתנור (Briam) ופסטיציו (Pastitsio) - פשטידת אטריות עם בשר טחון ורוטב בשאמל.

 

עם זאת, במסעדות האותנטיות יותר אפשר למצוא מנות שמבוססות על קטניות כמו שעועית ענק ברוטב עגבניות (Fasolakia me Domata) ומרק חומוס חורפי (Revithosoupa).

 

בסנטוריני נפוצה מנה ייחודית לאי, שמבוססת אף היא על קטניות ונקראת פאבה (Fava) - מחית אפונה צהובה שמוגשת בתצורת חומוס ובטמפרטורה חמימה עם בצל סגול קצוץ ושמן זית. צריך להיזהר, כי הפאבה מוגשת כמנה ראשונה, וכשמנגבים אותה עם לחם חם וטרי לא נשאר הרבה מקום לשום דבר אחר.

 
עם או בלי בשר: הממולאים מככבים בכל סעודה יוונית
 עם או בלי בשר: הממולאים מככבים בכל סעודה יוונית   צילום: אור יעלון 
 
 

סגנון האכילה היווני כולל מזטים ולחם לפתיחה, ובהמשך מנות עיקריות. את הלחם מביאים מהמאפייה המקומית כמה פעמים ביום, ולרוב הוא פריך ומתפצח (ואם לא, פשוט קומו ולכו למסעדה אחרת).

 

הסלט היווני ביוון לא מזכיר במאום את גיבוב הירקות שמוגש בארץ באותו שם, והוא הרבה יותר פשוט - עגבנייה ומלפפון חתוכים גס, בצל סגול פרוס, כמה חתיכות פלפל ירוק וזיתים. מעל הכל נחה פרוסת פטה מקושטת במעט אורגנו. לרוב תקבלו שמן זית וחומץ יין בנפרד כדי לתבל את הסלט לפי הטעם האישי.

 

ליד הסלט מתבקש להזמין צזיקי (Tzatziki), עוד מנה יוונית קלאסית, שמבוססת בעיקר על יוגורט, מלפפון מגורר והמון שום. אחרי הסלט, הצציקי, הפאבה והלחם שהיה בסלסילה, הגיע הזמן למנות העיקריות.

 

מכל טוב הים

הים הוא מקור לא אכזב למגוון אדיר של פירות ים ודגים, בכפוף למה שהדייגים הצליחו לדוג באותו יום. בימים שהים סוער תמצאו את הדייגים המקומיים באחד מבתי הקפה הסמוכים לנמל, מנהלים פרלמנט ער, ואז כדאי לבחור מהתפריט עוף או כבש בתנור עם פסטה בצורת אורז (מעין פתיתים מאורכים) ברוטב עגבניות (Youvetsi).

 

כשהים רגוע והדייגים חוזרים שמחים כדאי להזמין ברבוניות (Barbounia), דגים קטנים בעלי גוון אדמדם שבשרם לבן ורך. את הברבוניות מגישים לרוב מטוגנות בשמן עמוק, ומכורים אמיתיים ישאירו בצלחת רק את הראש. תמנון (htapodi) נפוץ באיים וביוון כולה כמנה ראשונה או כנשנוש ליד משקה חריף, ומוגש על הגריל או מבושל בחומץ.


בפארוס ובאחיו הקטן אנטיפארוס (Antiparos) פופולרי מאוד לאכול מקרל מיובש על הגריל (Gouna). הדג מוגש שלם ובשרו הלבן חמצמץ מעט.

 
דגים ופירות ים מכל הסוגים: כל שנשאר הוא רק לבחור
 דגים ופירות ים מכל הסוגים: כל שנשאר הוא רק לבחור   צילום: אור יעלון 
 

לא רק אוכל: משיקים כוסית לחיים

 

גירוס הוא הגרסה היוונית לשווארמה, רק בגרסה מוקטנת: את הפיתה לא פותחים, אלא משתמשים בעיגול בצק שמגולגל לצורת קונוס, בתוכו מניחים נתחי בשר, פרוסות עגבנייה ובצל סגול, ומעל יוגורט ותבלינים

 

 

ביוון אוכלים מאוחר, והשעות החמות בטברנות הן בסביבות עשר בערב. היוונים יוצאים לאכול בהרכב מלא, ואף אחד לא עושה עניין מילדים שמתרוצצים בין הכיסאות ומאכילים את חתולי הסביבה.

 

מזמינים כמה מנות ראשונות וטועמים מכולן, ואם שבעתם אין חובה להמשיך הלאה. הכל מתנהל באיטיות, ועד שמסיימים שעת חצות חלפה לה מזמן. מקובל לסגור ארוחה בכוסית משקה חריף, אוזו (Ouzo) או ציפורו (Tsipouro), הגראפה המקומית. עם האוכל מקובל לשתות כמה קנקני רצינה (Retsina), יין לבן עם ארומה של עצי אורן.

 

אם ארוחה מלאה גדולה עליכם בשעה מאוחרת זו של הלילה, אפשר לבקש חשבון אחרי המזטים ולצאת לטיול קטן לאורך הרחוב הראשי עד לדוכן הגירוס (Gyros) המקומי.

 

גירוס הוא הגרסה היוונית לשווארמה, רק בגרסה מוקטנת. את הפיתה לא פותחים, אלא משתמשים בעיגול בצק שמגולגל לצורת קונוס. הווריאציות רבות, אך הבסיס הוא נתחי בשר (חזיר, עוף, בקר ועוד), פרוסות עגבנייה ובצל סגול, ומעל יוגורט ותבלינים.

 

גירוס אחד נגמר ממש מהר, אז אל תתביישו להזמין עוד אחד או לעבור לסופלקי (Souvlaki), הגרסה המקומית לשישליק. גירוס וסופלקי לא נחשבים ארוחה אלא חטיף, ומקובל לאכול אותם לאורך כל היום, מהצהריים עד השעות הקטנות של הלילה.

 
נתחי בשר עסיסיים, ירקות טריים ובצק: מה צריך יותר מזה?
 נתחי בשר עסיסיים, ירקות טריים ובצק: מה צריך יותר מזה?   צילום: אימג' בנק / GettyImages 
 

שחיתות מרוכזת לסיום מתוק

רשימת הקינוחים בתפריטי המסעדות ביוון מצומצמת להפתיע, וכוללת לכל היותר אבטיח או מלון, עוגת סולת בסירופ סוכר (Ravani) ויוגורט סמיך שנקרא גיאאורטי (giaourti), המיוצר לרוב מחלב כבשים ומוגש עם דבש ואגוזים.

 

 כדי לצוד לעצמכם משהו מתוק, תצטרכו לגשת לאחד מבתי הקפה או הגלידריות. הגלידה ביוון סבירה אך מספקת. אם תיתקלו בלוקומדס (Loukoumades) אל תהססו אפילו שנייה. מדובר במיני-סופגניות פריכות מבחוץ ורכות מבפנים, שמוגשות חמות וטבולות בסירופ סוכר (לעתים גם עם דבש וקינמון, שומשום או אבקת סוכר) או שוקולד מומס. שחיתות אמיתית.

 

לקחת הביתה: גבינה, יוגורט וזיתים

עם סוף החופשה מגיעה השאלה מה לוקחים הביתה. ביום העזיבה חפשו את הסופר הקרוב למלון ובקשו שיארזו לכם את הקניות בהתאם. בהחלט כדאי להתמקד בגבינות, במיוחד קפלוטירי (Kefalotiri), גבינה קשה צהבהבה ומלוחה מחלב עזים או כבשים, שמתאימה לאכילה כמות שהיא או לזרייה על תבשילים. קפלוגרוויירה (Kefalograviera) דומה לקפלוטירי, אך מיוצרת מחלב בקר.

אם יש לכם קצת זמן באתונה, לכו לאחת מחנויות הגבינות באזור השוק, ברחוב אווריפידו (Evripidou) ובקשו לטעום. על זיתי קלמאטה, הסמל המסחרי של יוון, לא כדאי לוותר, ופח זיתים יחזיק מעמד מצוין במזוודה.

 

היוגורט היווני שווה את הסיכון שבסחיבה, ואינו דומה לשום יוגורט שטעמתם בארץ. אני קונה קופסה משפחתית במשקל קילו של יוגורט Total מתוצרת חברת Fage, עוטפת היטב בשקיות ובבגדים ומתפללת שיגיע בשלום לארץ. עד כה לא היו תאונות, תודה לאל.

 
 
 
 
 
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
 
תגובות
הוסף תגובה0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.
 
 
 
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by