בערוץ
 
 
 
 
 
 
 
לייפסטייל 
פסח בריא: יש כזה דבר? 
 
  צילום: fotolia    
לייפסטייל |
 

כשמצה אחת מכילה כמעט 150 קלוריות וכף חרוסת מכילה כ- 100 קלוריות. איך ניתן לשמור על המשקל והתזונה בחג? בואו לקבל את כל הטיפים לפסח בריא

 
 
 
 
 
 
 
 
 

חג הפסח הוא ללא ספק חג מאתגר מבחינה תזונתית עבור אלו המעוניינים להתמיד בתהליך של דיאטה וירידה במשקל, עבור סוכרתיים ועבור אלו המוצאים את עצמם נעים מארוחה לארוחה בערב החג.

 

גם הילדים אוהדי המצה עם השוקולד, שמחכים לה כל השנה, עלולים להתאכזב ולגלות כי שבוע שלם של מצות עלול להפוך במהרה למשעמם ולקשה עבור מערכת העיכול. אז איך בכל זאת אנחנו יכולים להפוך את מאכלי החג המעניינים לבריאים קצת יותר, ולמאתגרים עבור מערכת העיכול קצת פחות? כל הטיפים.

 

 

שגרה זה לא רע

 

השתדלו לשמור עד כמה שניתן על סגנון האכילה אליו אתם רגילים, תוך אימוץ מגבלות חג הפסח והחלפת המזונות הרגילים בכשרים. כלומר, אם אתם נוהגים לאכול בכל בוקר דגנים עשירים בסיבים תזונתיים, החליפו אותם למהלך החג בדגנים כשרים לפסח. ניתן אף להוסיף פשתן (לאוכלי קטניות), אגוזים שיגבירו את תחושת השובע ויגדילו את כמות הסיבים במנה. למעשה, חשוב לדעת כי סיבים תזונתיים מסייעים לזרז את תהליך ההתרוקנות של המעיים ואף עוזרים במצבים של עצירות.

 

 
השתדלו לשמור עד כמה שניתן על סגנון האכילה אליו אתם רגילים.
 השתדלו לשמור עד כמה שניתן על סגנון האכילה אליו אתם רגילים.   צילום: fotolia 
 
 

יציאת מצרים

 

מצות ומאכלים נוספים שמכינים באמצעות קמח מצה עלולים לגרום לעצירות, בשל אחוז המים הנמוך יחסית, תכולת הסיבים הנמוכה וזמן המעבר האיטי שלהם. לפיכך, חשוב להקפיד במהלך הפסח על תוספת של ירקות ושתייה מרובה להעלאת כמות הנוזלים, כך שנצרוך לפחות 8 כוסות מים ביום. פעילות גופנית, דוגמת הליכה, רכיבה על אופניים ועוד.

 

מי שאינו נוהג לאכול לחם לצד הארוחה בשגרה, אבל בוחר להוסיף מצה במהלך הפסח, צריך לדעת שבמצה רגילה אחת יש כ-130 קלוריות, השוות לשתי פרוסות לחם רגילות ומכילות כ-30 גרם פחמימות. לכן מומלץ להקציב את מספר המצות שאנו אוכלים במהלך כל יום ובמהלך החג כולו. הדבר נכון גם לקניידלך, מאחר וקניידלך בינוני מכיל כ-80 קלוריות וכ-5 גרם פחמימות.

 
מצות ומאכלים נוספים שמכינים באמצעות קמח מצה עלולים לגרום לעצירות.
 מצות ומאכלים נוספים שמכינים באמצעות קמח מצה עלולים לגרום לעצירות.   צילום: Getty Images / אימג'בנק 
 

מה קרה? תפוח אדמה

 

בחג הפסח לא נוכל לאכול פסטה, ושומרי הקטניות ימנעו גם מהאורז, על כן תפוח האדמה הופך לדומיננטי על הצלחת בואריאציות שונות ומגוונות. תפוח אדמה הינו מזון פחמימתי בעל אינדקס גליקמי גבוה, המוביל לכך שהוא מתפרק מהר בגוף וגורם לעלייה חדה ומהירה ברמות הסוכר בדם. כתוצאה מכך, נפילת אנרגיה ותחושת עייפות מגיעה לאחר העלייה המהירה, ולכן כדאי ומומלץ לשלב אכילת בטטה שהינה פחמימה המתפרקת באיטיות במערכת העיכול ולכן מעלה את רמות הסוכר בצורה מתונה יותר.

 

הדבר חשוב במיוחד לסוכרתיים כמובן, אך גם לשאר האוכלוסייה שצריכה למעשה להעביר ערב ארוך בארוחת החג ולשמור על ערנות ועל שמחת החג. חשוב לדעת כי תפוח אדמה בינוני השוקל כ-150 גרם מכיל כ-140 קלוריות וכ-30 גרם פחמימה, הדבר למעשה שווה ערך למצה אחת ובטטה בינונית השוקלת כ- 150 גרם מכילה כ- 114 קלוריות  וכ- 23 גרם פחמימות.

 

 
בחג הפסח תפוח האדמה הופך לדומיננטי על הצלחת בואריאציות שונות ומגוונות.
 בחג הפסח תפוח האדמה הופך לדומיננטי על הצלחת בואריאציות שונות ומגוונות.   צילום: מתוך הבלוג של פירגה - תפוחי אדמה ברוזמרין 
 
 

פינוק של פעם בשנה

 

חרוסת היא ללא ספק הכוכבת של ליל הסדר. כל עדה מכינה אותה לפי טעמה וקיימים מגוון מתכונים להכין חרוסת, החל מחרוסת עיקרית המכילה דבש, תמרים ואגוזים טחונים, ועד חרוסת פרסית המכילה פיסטוקים, קשיו, בוטנים, שקדים, תמרים, אגוזים, תפוחים, יין אדום וקינמון. החרוסת מהווה מקור נהדר לויטמינים ומינראלים, וכן גם לחומצות שומן מסוג אומגה 3. עם זאת, כף חרוסת מכילה כ-70-100 קלוריות וכ-10 גרם פחמימות, דבר השווה לכ- חצי מצה.

 

בורא פרי הגפן

 

בחג הפסח ישנה מצווה לשתות 4 כוסות יין או מיץ ענבים. חשוב לדעת כי כוס יין יבש מכילה כ-120 קלוריות, כוס יין מתוק מכילה כ-162 קלוריות וכוס מיץ ענבים מכילה כ-100 קלוריות וכ-20 גרם פחמימות הנספגות מהר בדם ומובילות לעלייה מהירה ברמות הסוכר. לכן, מומלץ לשתות מים או משקאות דיאט בכדי לא להוסיף קלוריות על הארוחה דרך השתייה.

 

 
בחג הפסח ישנה מצווה לשתות 4 כוסות יין או מיץ ענבים.
 בחג הפסח ישנה מצווה לשתות 4 כוסות יין או מיץ ענבים.   צילום: Getty Images/ אימאג'בנק 
 

תכנון מראש

 

בליל הסדר חשוב לא להימנע מלאכול, ההימנעות מאכילה אינה חוסכת קלוריות אלא גורמת לרעב גדול יותר בארוחת החג ומקשה על שליטה בכמויות הנאכלות, ואף ומגדילה את הצורך ל"נשנוש" לפני הארוחה . כחלק מהסדר אוכלים ביצים קשות, מצה עם חרוסת, תפוחי אדמה, ואם אנו מורעבים, נאכל מהם יותר ובכך נוסיף קלוריות מיותרות.

 

בצהריים שלפני סעודת החג - מומלץ לאכול ארוחה הכוללת ירקות טריים/ מבושלים/ מרק ירקות בתוספת מזון המכיל חלבון, כגון דג, עוף או ביצה וגבינות. וכשעתיים לפני ארוחת החג לאכול פרי טרי או גביע יוגורט. השובע, יאפשר לכם בליל הסדר לעשות בחירות יותר נכונות ולשלוט בכמויות.

 

 

חג שמח!     

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת.

 
 
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ ilan @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
 
 
תגובות
הוסף תגובה0 תגובות
הוספת תגובה
מאת
 
נושא
 
תוכן
 
 
 
 
תודה! תגובתך התקבלה.
התגובה תתפרסם בכפוף לתנאי האתר.
 
 
 
 
 

כל הזכויות שמורות 2011 © נענע 10 בע"מ
 
 
 
 
כל הזכויות שמורות © Nana10 בע"מ
Video powered by